Hoe rijk de familie Blokker is, blijft lastig te achterhalen. Volgens zakenblad Quote hebben Els Blokker, de weduwe van wijlen Jaap Blokker, en Jaaps broer Albert beiden een vermogen van ongeveer 1,1 miljard euro. Maar het totale familiekapitaal wordt sterk afgeschermd.
De familie Blokker beheert haar vermogen deels via de investeringsmaatschappij HB Capital. Aanvankelijk omzeilde de familie de deponeringsplicht van jaarverslagen via een legale, maar omstreden truc. Hierdoor had de buitenwereld geen goed zicht op het vermogen van de familie.
Begin dit jaar leek daar verandering in te komen, maar uit het afgelopen maand gepubliceerde jaarverslag van HB Capital blijkt dat de familie een fors deel van het vermogen op een nieuwe manier afschermt, zo meldt het Financieele Dagblad maandag.
Begin dit jaar is namelijk ruim 800 miljoen euro overgeheveld uit HB Capital naar zogenoemde ‘fondsen voor gemene rekening‘. Dat is een samenwerkingsverband tussen beleggers, en geen rechtsvorm, waardoor je geen cijfers hoeft te deponeren bij de Kamer van Koophandel.
Baboeksjka-truc om vermogen familie Blokker geheim te houden
Eind 2018 bleek uit onderzoek van het FD dat de familie Blokker systematisch een truc gebruikte om het daadwerkelijke vermogen te verhullen. Dat werkte zo.
In principe moeten alle bedrijven in Nederland jaarverslagen deponeren bij de Kamer van Koophandel. Er is echter een uitzonderingsregel: als een moederbedrijf zich garant stelt voor dochterbedrijven, hoeven die dochterbedrijven geen aparte cijfers te deponeren. Het moederbedrijf moet dan wel geconsolideerde cijfers openbaar maken.
Een groot deel van het vermogen van de familie Blokker zat tot afgelopen jaar in investeringsmaatschappij HB Capital. Dit bedrijf bleek om de twee jaar een nieuwe holding boven de investeringsmaatschappij te plaatsen. Dat bovenste moederbedrijf moest in principe cijfers deponeren, maar had daar pakweg twee jaar de tijd voor.
Als binnen die twee jaar weer een nieuw moederbedrijf werd gecreëerd, kreeg de bovenste holding ook weer twee jaar de tijd om cijfers bekend te maken. Enzovoorts...
Het lijkt erop dat de familie Blokker deze manier om het vermogen af te schermen heeft opgegeven. Door vermogen naar fondsen voor gemene rekening over te hevelen, is voor een andere oplossing gekozen.
De familie Blokker is overigens niet meer actief betrokken bij het gelijknamige winkelconcern. In april dit jaar nam topman Michiel Witteveen de ketens Blokker en Big Bazar over. Het holdingbedrijf is inmiddels omgedoopt naar Mirage Group Retail.
Lees meer over Blokker en rijke mensen:
- Terwijl hun winkelketen €344 miljoen verliest, boeken de eigenaren van Blokker €100 miljoen winst op investeringen
- Blokker ziet nog meer topmensen vertrekken en sluit distributiecentrum: is het ergste nu achter de rug of wordt het einde oefening?
- Het belangrijkste verschil tussen miljonairs en miljardairs gaat over één specifieke vraag, aldus een expert die 21 miljardairs interviewde